Skip to main content

How To Reduce Obesity Naturally by Dr. Firoz Biswas


How To Reduce Obesity Naturally




একটি পরিবার জীবনের বিভিন্ন পর্যায়ে ব্যক্তিদের নিয়ে গঠিত, বিভিন্ন বয়সের কিন্তু স্বাস্থ্যের প্রচারের জন্য, আপনার রান্নাঘরের আয়োজনের চেয়ে আরও ভাল উপায়। এখানে কিছু পয়েন্টার রয়েছে:

1. পুরো শস্য এবং প্রক্রিয়াজাত না হওয়া সিরিয়ালগুলি বজায় রাখতে এবং বাড়তে শক্তি সরবরাহ করে এবং সমস্ত প্রয়োজনীয় পুষ্টির একটি প্রধান উত্সও are পুরো শস্য যেমন বাজরা, রাগি, ভুট্টা এবং জোয়ারে স্টক আপ করুন, সেগুলি প্রায়শই ব্যবহার করুন। সাদা চালের পরিবর্তে লাল এবং কালো এবং বাদামী চাল চেষ্টা করুন breakfast

২. প্রধান ধোয়া ডাল ছাড়াও পুরো ডাল কিনুন। রাজমা, চনা, সয়া, ভট্ট ডাল দিয়ে আপনার তাক পূরণ করুন। এগুলি স্প্রাউট হিসাবে যুক্ত করুন বা প্রতি দুদিন অন্তত একবার আপনার খাবারের জন্য এগুলি রান্না করুন। মাংস কেনার সময়, চর্বিযুক্ত, কম ফ্যাটযুক্ত কাটগুলি বেছে নিন। প্রতিটি বড় খাবারে একটি প্রোটিন যুক্ত করুন। প্রোটিনগুলি শরীরের জন্য প্রয়োজনীয়।

৩.প্রতি মাথা প্রতি মৌসুমী শাকসব্জী এবং প্রতিদিন পুরো ফল 2 টি পরিবেশন নিশ্চিত করুন। তারা ভিটামিন, খনিজ এবং অ্যান্টিঅক্সিডেন্টগুলির পাশাপাশি উভয় দ্রবণীয় এবং দ্রবণীয় ফাইবার সরবরাহ করে। আমাদের প্রতিদিন প্রায় 25-30 গ্রাম ফাইবার প্রয়োজন, একটি আপেল কেবল 1 গ্রাম সরবরাহ করে।




৪. মোট ক্যালরির 15% দৃশ্যমান চর্বি থেকে আসে। অদৃশ্য উত্সগুলির মধ্যে রয়েছে চর্বিযুক্ত মাংস, মাখন, ঘি, পনির, লার্ড, ক্রিম। তাদের ব্যবহার সীমাবদ্ধ করুন, কম চর্বিযুক্ত দুধ, ডাবল টোন চয়ন করুন। শাকসবজি থেকে পলি অসম্পৃক্ত চর্বি সুপারিশ করা হয়। একটি তেল সমস্ত প্রয়োজনীয় চর্বি সরবরাহ করতে পারে না তাই বিভিন্ন সংমিশ্রণ ব্যবহার করুন।

৫. ট্রান্স ফ্যাট দূরে রাখুন। এমন সম্ভাবনা রয়েছে যে শিল্পে ট্রান্স ফ্যাটগুলি ফাস্ট ফুড, স্ন্যাক ফুড, ফ্রাইড ফুড কুকিজ, মার্জারিন এবং স্প্রেডে উপস্থিত থাকবে)। লেবেলগুলি পড়ুন, যদি কোনও লেবেল না থাকে তবে আরও ভাল বিকল্প আবিষ্কার করুন।

Sugar. আপনার মোট ক্যালোরির 10% এরও কম চিনি খাওয়াতে থাকুন, একজন সাধারণ ওজন মহিলার জন্য যাদের 1900 কিলোক্যালরি / দিনে প্রয়োজন হয় এটি প্রায় 10 -11 চামচ চিনির পরিমাণ। 5% এর নীচে ভাল হবে। চিনি কেবলমাত্র আপনার চা / কফিতেই যোগ করা পরিশোধিত চিনির উল্লেখ করে না। তাদের মধ্যে প্রচুর খাবারের মধ্যে প্রাকৃতিক চিনি লুকানো থাকে।

Me. খাবার এড়িয়ে যাবেন না। তিনটি সুষম খাবার খান। একটি স্ট্যান্ডার্ড ডিনার প্লেট নিন, vegetables সবজি দিয়ে cere, সিরিয়াল 1 / তৃতী, প্রোটিনের সাথে 1 / তৃতীয়, 150 মিলি মিলি / দাহী / মিষ্টান্ন যুক্ত করুন। আপনি একটি স্বাস্থ্যকর খাবার আছে।

৮. মৌসুমী ফলের উপর জলখাবার করুন, পরিবারের সদস্যদের জন্য পুরো ফলগুলি সহজেই পাওয়া যায়।







9. আপনার ফ্রিজে শর্করাযুক্ত বায়ুযুক্ত পানীয় এবং প্রক্রিয়াজাত ফলের রসগুলি মুক্ত রাখুন। মৌসুম অনুযায়ী তাজা আম পান্না, জল জিরা, কাঁজি, বাটার মিল্ক রাখুন। আপনার পরিবারকে তাদের তৈরিতে জড়িত করুন।

10. বাদাম এবং বীজ এগুলিতে একটি ভাল স্বাস্থ্যকর নাস্তা তৈরি করে। আপনার দিন শুরু করার একটি ভাল উপায় হ'ল দিনে একটি মুষ্টি।

১১. ভাজা, বেক, অল্প ভাজা এবং গভীর ভাজার পরিবর্তে ভাজুন।

১২. খাবার টিভির সামনে না খেয়ে খাবার টেবিলে খাওয়া উচিত।

13. প্রতিদিন ব্যায়াম। 40 বছরের কম বয়সী এবং কোনও রোগমুক্ত মানুষের জন্য প্রতিদিন সর্বনিম্ন 30-45 মিনিট @ 5-6km / ঘন্টা শিশুদের প্রচুর শারীরিক ক্রিয়াকলাপের সংস্পর্শে আনতে হবে। টিউশনস, অধ্যয়ন গুরুত্বপূর্ণ তবে তাই ওজন বজায় রাখা এবং স্বাস্থ্যের প্রচার করা। এছাড়াও, আপনার বাচ্চাদের সাথে কাজ করা এবং তাদের প্রয়োজনীয়তাগুলি সহজতর করা দরকার।

শিশু এবং শিশুদের জন্য

শিশু এবং শিশুদের দেওয়া খাবারের জন্য ডাব্লুএইচও সুস্পষ্ট নির্দেশিকা দিয়েছে। প্রথম দুটি বছর শিশুর বিকাশের জন্য গুরুত্বপূর্ণ, স্বাস্থ্যকর ডায়েটগুলি একটি স্বাস্থ্যকর জীবনের ভিত্তি তৈরি করবে।




WHO সুপারিশ:
Life জীবনের প্রথম 6 মাসে শিশুদের একচেটিয়াভাবে বুকের দুধ খাওয়াতে হবে।
2 শিশুদের 2 বছর বা তার বেশি বয়স অবধি অব্যাহতভাবে বুকের দুধ খাওয়াতে হবে।
6 6 মাস বয়স থেকে বুকের দুধ বিভিন্ন পর্যাপ্ত, নিরাপদ এবং পুষ্টিকর ঘন খাবারের সাথে পরিপূরক হওয়া উচিত। পরিপূরক খাবারগুলিতে লবণ এবং চিনি যুক্ত করা উচিত নয়।

ওজন অর্জন এবং বজায় রাখা আমাদের বেশিরভাগের জন্য একটি চলমান প্রক্রিয়া, আমরা মানুষ, আমরা পিছলে যাব, তবে যারা দ্রুত জিনীতে ফিরে আসে তারা বিজয়ী। সুতরাং পরের বার আপনার পোশাক আরও শক্ত হয়ে উঠলে পরের আকারটি কিনবেন না, আপনার স্বাস্থ্য প্রোগ্রামটি শুরু করুন। বাবা-মা হিসাবে আপনার বাচ্চাদের যা দিতে পারেন তা হ'ল সুশিক্ষা এবং স্বাস্থ্য। তাদের সাথে কাজ করুন, বিভ্রান্ত হলে পেশাদার সহায়তা নিন তবে আজই শুরু করুন।


How To Reduce Obesity Naturally

A family is made up of people at different stages of life, of different ages but for the promotion of health, a better way than organizing your kitchen. Here are some pointers:

1. Whole grains and unprocessed cereals provide energy to sustain and grow and are also a major source of all essential nutrients Stock up whole grains such as buckwheat, ragi, maize and sorghum, use them often. Try red and black and brown rice instead of white rice for breakfast

2. Buy whole pulses in addition to the main washed pulses. Fill your shelves with rajma, gram, soy, bhatta dal. Add these as sprouts or cook them for your meals at least once every two days. When buying meat, choose fatty, low-fat cuts. Add a protein to every large meal. Proteins are essential for the body.

3. Make sure to serve 2 seasonal vegetables per head and 2 whole fruits per day. They provide vitamins, minerals and antioxidants as well as both soluble and soluble fiber. We need about 25-30 grams of fiber per day, an apple provides only 1 gram.




4. 15% of total calories come from visible fat. Invisible sources include fatty meats, butter, ghee, cheese, lard, cream. Limit their use, choose low-fat milk, double tones. Polyunsaturated fats from vegetables are recommended. An oil may not provide all the essential fats so use different combinations.

5. Keep away trans fats. There is a possibility that trans fats in the industry will be present in fast food, snack food, fried food cookies, margarine and spreads). Read labels, if there are no labels, discover better alternatives.

Sugar. Eat less sugar than 10% of your total calories, for a normal weight woman who needs 1900 kcal / day it is about 10-11 teaspoons of sugar. Below 5% would be good. Sugar doesn't just refer to refined sugar added to your tea / coffee. Many of them contain natural sugars hidden in foods.

Me. Do not skip meals. Eat three balanced meals. Take a standard dinner plate, add cere to vegetables, cereal 1 / 3rd, protein with 1 / 3rd, 150ml / yogurt / confectionery. You have a healthy diet.

. Snack on seasonal fruits, whole fruits are easily available for family members.







9. Keep sugary aerated drinks and processed fruit juices free in your fridge. Keep fresh mango emerald, water cumin, kanji, butter milk according to the season. Involve your family in creating them.

10. Almonds and seeds make a good healthy snack in these. A good way to start your day is with a handful of days.

11. Instead of frying, bake, lightly fry and deep fry.

12. Food should be eaten at the dining table without eating in front of the TV.

13. Exercise every day. Children under the age of 40 and with no disease should be exposed to a minimum of 30-45 minutes @ 5-6km / h daily with a lot of physical activity. Tuition, study is important but so is maintaining weight and promoting health. Also, you need to work with your kids and make their needs easier.

For infants and children

The WHO has given clear guidelines for infants and infants. The first two years are important for the development of the baby, healthy diets will form the basis of a healthy life.




WHO Recommendations:
Life In the first 6 months of life, babies should be exclusively breastfed.
2 Babies need to be breastfed continuously until they are 2 years old or older.
From the age of 6 months, breast milk should be supplemented with a variety of adequate, safe and nutritious condensed foods. Salt and sugar should not be added to complementary foods.

Gaining and maintaining weight is an ongoing process for most of us, we humans, we will slip, but those who return to the genie quickly are the winners. So don’t buy the next size the next time your clothing gets tighter, start your health program. As parents you can give your children good education and health. Work with them, get professional help if confused but start today.


Popular posts from this blog

Why do so many older people limp? By Dr.Firoz Ali Biswas

Why is limping so common, especially in the elderly? Dirschl : There are four basic reasons why people develop a limp. Something is painful, stiff or weak—or one leg is substantially different. That last option is responsible for only a small percentage of limps, so I will focus on the first three. Any one of these, or any combination, could cause someone to limp. Let’s begin with pain. In younger people the primary cause is physical trauma, such as sports injuries or motor vehicle accidents. The most common cause of pain in older people, however, is arthritis, which causes pain as well as stiffness. If someone already has a limp, inflammation makes it even more pronounced. Pain can affect any of the limping-related joints: hip, knee, ankle or foot. Discomfort in any of those locations is common and is likely to be experienced by more and more people as they age. Each specific location causes a slightly different kind of limp. Diagnosing the cause of a limp is ba...

24-05-2020 Cancer & Alzheimer's May Be Prevented

Cancer & Alzheimer's May Be Prevented  America's top killers are heart disease, obesity, cancer and Alzheimer's disease. Want to know something interesting? All of these diseases are associated with insulin and leptin resistance. To put it more simply: There is an underlying problem that results from eating large amounts of carbs and / or protein. Processed foods and grains, which Americans consume as they go out of style, are loaded with sugar. Eating all these sugars builds up leptin and insulin resistance in the body and it keeps the body fat. Additionally, this resistance can cause inflammation and cellular damage. How can you fix this? It may be time for nutrients to enter your body. This means your body starts burning fat instead of glucose (sugar). As more research has revealed, studies indicate that a ketogenic diet may be the answer to many health problems, including cancer, heart disease, obesity, diabetes and Alzheimer's. T...